Thursday, 31 August 2017

Selamat Hari Merdeka Dan Salam Aidil Adha

August 31, 2017 18
Assalamualaikum & Hi Semua!



Selamat hari Merdeka yang ke 60 dan salam aidiladha saya ucapkan buat semua. Sekejap je masa berlalu kan? Tahu-tahu dah 31 August 2017. Bersamaan hari Merdeka dan juga hari Arafah, di mana ia merupakan hari yang digalakkan berpuasa dan mustajabnya doa, seperti yang disebutkan dalam sebuah hadith:



 “Sesungguhnya Nabi SAW bersabda, berpuasa pada hari Arafah dihitung oleh Allah dengan meluputkan dosa setahun yang telah lalu dan dosa pada tahun akan datang” (Hadis diriwayatkan oleh Al-Tirmizi)

Tuesday, 29 August 2017

Hack WiFi

August 29, 2017 10
Assalamualaikum & Hi Semua!





Maaf lama tak mengupdate blog dan lama tak berinteraksi dengan korang. Harap semua okay. Mana yang tak sempat melawat nanti aku akan datang melawat satu per satu. Hari ini aku nak meluahkan sedikit isi hati dan pengalaman aku, tentang hack WiFi. Kali ni aku guna bahasa pasar je eh. Nama pun luahan hati kan.



Jangan ditanya macam mana cara untuk hack WiFi, hack Whatssap dan sebagainya. Cukup. Aku takkan jawab soalan itu. Apa yang ingin aku kongsikan adalah apa consequence dan kesan-kesan jangka masa panjangnya apabila kita melakukan sesuatu yang tak sepatutnya, yang tak diredhai dan menggunakan jalan mudah untuk mendapatkan sesuatu. Apa kifarahnya dikemudian hari yang membuatkan aku benar-benar bermuhasabah diri.



Semuanya bermula apabila.......

Sunday, 27 August 2017

Cara Nak Tahu Anda Cenderung Otak Kiri Atau Kanan

August 27, 2017 13
Assalamualaikum & Hi!


Cara Nak Tahu Anda Cenderung Otak Kiri Atau Kanan
credit image: courtesy of google


Bagi yang dah baca artikel sebelum ini, iaitu fungsi dan perbezaan otak kanan dan kiri. 
Setiap individu cenderung menggunakan samada otak kanan atau kiri. Ini adalah ujian ringkas untuk mengetahui are you left or right brain orainted person.


Perhatikan gambar di bawah. Gambar di bawah mampu menentukan samada anda cenderung pada otak kiri atau kanan. 

Friday, 25 August 2017

Fungsi Dan Perbezaan Otak Kiri dan Kanan

August 25, 2017 5
Assalamualaikum & Hi Semua!




Apa khabar? Sihat ke? Maaf lama tak update blog. Kebizian. Pada hari ini ingin saya kongsikan tentang fungsi dan perbezaan otak kiri dan kanan sebagai pengetahuan am buat kita semua. Otak manusia terbahagi kepada dua bahagian. Kedua-dua belah otak manusia berfungsi secara bersilang yang mana otak kanan berfungsi terhadap tubuh bahagian kiri dan sebaliknya.

Bila otak kanan seseorang lebih dominan, maka orang tersebut cenderung menjadi kidal atau aktif dengan bahagian tubuh kiri. Kedua-dua belah otak sangat identik tapi berbeza fungsi. Masing-masing otak berperilaku berbeza.

Sebelum tu mari kita kenali fungsi otak. Otak adalah organ tubuh yang paling penting bagi kehidupan manusia. Jika manusia diibaratkan seperti sebuah komputer, otak adalah processornya.

Otak manusia terdiri lebih dari 100 million saraf yang masing-masing terkait dengan 10 ribu saraf lain. Otak adalah organ tubuh vital yang merupakan pusat pengendali sistem saraf pusat.

Otak belahan kiri dan belahan kanan memiliki fungsi masing-masing. Berikut adalah fungsi masing-masing belahan otak:

Thursday, 17 August 2017

5 Jenis Bahasa Cinta Yang Wajib Anda Tahu

August 17, 2017 24
Assalamualaikum & Hi!



Tengah godek-godek laptop, tiba-tiba terjumpa perkongsian ini. Yang pernah dikongsi oleh salah seorang warga Facebook tentang 5 jenis bahasa cinta yang wajib anda tahu. Bahasa cinta ni apa? Okay bahasa cinta ini adalah pandangan seseorang secara subjektif terhadap cinta.  Kiranya sebab-sebab dan apa yang membuatkan dia merasa dirinya dicintai oleh seseorang. Jom tengok!



5 Jenis Bahasa Cinta Yang Wajib Anda Tahu

Wednesday, 16 August 2017

Berendam di Air Panas Gadek Melaka

August 16, 2017 12
Assalamualaikum & Hi Semua!






Air Panas Gadek Melaka. Lama betul dah tak pergi, padahal merupakan tempat wajib singgah setiap kali saya berada di Melaka. Rasa dah berpuluh kali singgah setiap kali lepak rumah sepupu. Air Panas Gadek juga merupakan salah satu tempat menarik yang ada di Melaka, namun tak semua orang sedar akan kewujudannya. Tak caya cuba tanya mereka, selalunya macam ni lah jawapan yang akan saya terima.



      "Air panas Gadek? Kat mana tu? Tak pernah tahu pun," jawab mereka sambil tercengang-cengang, kehairanan. Yelah kebiasaanya yang mereka tahu adalah seperti Klebang, Upside down house, Waterworld Afamosa dan lain-lain.


Thursday, 10 August 2017

Makan Makanan Jepun Di Amaimono Japanese Pantri

August 10, 2017 9
Assalamualaikum & Hi!




Dah biasa sangat dengan kedai makanan jepun popular seperti Sushi King, Rakuzen, Hei Sushi dan sebagainya, kali ini saya mencuba kelainan dengan menyinggah di sebuah kedai jepun yang masih baru beroperasi di Malaysia, iaitu Amaimono Japanese Pantri, yang terletak di Kepong. Bagi penggemar makanan jepun. menu-menu yang terhidang di sini agak lain dari yang lain dan seharusnya ia menjadi destinasi yang patut korang cuba!


Tuesday, 8 August 2017

Allah Maha Adil Dan Sebaik-baik Perancang

August 08, 2017 11
Assalamualaikum & Hi!



Tengah asyik melayari internet, tiba-tiba saya terjumpa cerita yang sangat bermanfaat ini, yang membuatkan saya ingin berkongsikannya kepada rakan-rakan blogger dan pembaca-pembaca yang dikasihi sekalian. Ianya adalah mengenai mengapa doa kita tidak berjawab? Bukankah Dia Maha Mendengar? Dan bukankah Dia juga tidak akan menolak hajat hambaNya yang berdoa? Tetapi, mengapa doa kita masih tidak dimakbulkan? Mungkin inilah salah satu sebabnya. Moga kita sama-sama dapat menjadikan peringatan dan mengambil iktibar darinya. :)


Monday, 7 August 2017

Korea Samyang Cheese Ramen Sedap Ke?

August 07, 2017 25
Assalamualaikum & Hi!



Siapa dah rasa Samyang cheese ramen? Macam mana sedap tak? :D Heh, pelik betul kan dengan aura dan penangan Samyang ni? Even dah lama berlalu kes viralnya ni, tetapi sehingga kini masih lagi susah untuk mendapatkan Samyang di kedai-kedai terdekat. Kejap kejap out of stock. Licin je. Pantang ada je licin. 

Review Filem : Hijabstar Ballet

August 07, 2017 7
Assalamualaikum & Hi!



Sebelum ini saya telah dijemput oleh pihak produksi Hijabstar Ballet untuk menyaksikan tayangan perdana filem Hijabstar Ballet di Finas yang terletak di Petaling Jaya, Selangor. Namun, bertuahnya rasa apabila pihak produksi memberi peluang untuk kami menonton keseluruhan filem ini sehingga penamatnya. 



So, apa yang menariknya hijabstar Ballet ni kan? Cerita mengenai apa? Dengar tajuk pun mesti macam dah rasa pelik je. Mesti macam terfikir-fikir apa pulak kaitan hijab dengan ballet kan? Haha. Kalau itu yang bermain difikiran anda, jom baca review ni. :D

Sunday, 6 August 2017

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

@Way2themes

Follow Me