Cara Menggunakan Disk Defragmenter

Assalamualaikum & hyee semua,

Lama dah tak update blog. Busy sikit =) Seperti yang di janjikan dari entri yang lepas,, saya nak share cara-cara menggunakan disk defragmenter.  Ada yang masih tidak tahu apa itu Disk Defragmenter? Okay , just klik sini. Macam mana nak guna disk defragmenter ni? Okay CARA-CARAnya seperti di bawah. :)


1.       All programs -> Accessories -> Systems tools -> Disk defragmenter. Atau nak senang type je 'Disk defragmenter' dekat search bar. 

All programs -> Accessories -> Systems tools -> Disk defragmenter. Atau nak senang type je 'Disk defragmenter' dekat search bar. 



2.       Automatik akan keluar seperti dalam gambar.


Automatik akan keluar seperti dalam gambar.




3.       So select disk mana yang anda nak defrag, kendian click “defragment disk”


 So select disk mana yang anda nak defrag, kendian click “defragment disk”



  
4.       Untuk schedule kan disk defragment , just click dekat configure schedule. Then bole pilih sama ada nk buat defrag daily, weekly atau  monthly. Mana-mana pun bole dan saya sarankan buat weekly la. hihi. Then,  pilih mana-mana disk yang anda nak defrag. Disk C: ke, D: ke macam tu la.


Untuk schedule kan disk defragment , just click dekat configure schedule.




So macam mana? Simple je kan sebenarnya nak buat disk defragment ni. Lepastu bole set masa untuk ia defrag bila-bila. Aihh.. rugi je kalau tak tahu. =) Moga perkongsian ini bermanfaat. Tqq sudi baca & Selamat mencuba! ;)

Comments

  1. Ooo.. begitu, senang je buat ni... seminggu sekali buat disk defrag ni.. Terima kasih info ni :)


    Blogwalking Sini, Jemput Join Segmen Saya Ni :)

    Pencarian #9 Bloglist segmen....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. senang je hasif. rasanya hasif mesti lg terer. Okay insyaAllah :)

      Delete
  2. sangat bermanfaat dear.. tq share. =)
    atleast blh da buat sendiri lps ni.. hihi.

    ReplyDelete
  3. TQ..tq sis.. boleh di praktikkan nti...hihi

    ReplyDelete

Post a Comment