Ada Apa Dengan BUDGET 2018?

Assalamualaikum & Hi semua
Pada 27 october yang lalu , bersamaan 7 Safar 1439 Hijrah, Budget 2018 telah dibentangkan oleh Perdana Menteri Malaysia kita, iaitu Dato Sri Najib Tun Razak. Pelbagai reaksi diberikan oleh orang ramai berikutan budget 2018 tersebut. Tentang itu saya tidak mahu mengulas lanjut. Masing-masing ada hak untuk menilai sesuatu perkara itu. Okay bagi yang tak sempat lagi tengok budget 2018, di sini saya akan highlights kan dahulu beberapa perkara yang telah disebutkan pada budget 2018 beberapa hari yang lalu.




 Ada Apa Dengan BUDGET 2018?


Tumpuan Bajet 2018



Cukai pendapatan golongan B40 dan M40 juga diberi perhatian.


Peruntukan bidang pendidikan


Pinjaman PTPTN juga antara yang diberi tumpuan dalam Bajet 2018.


Nasib warga tua, kanak-kanak dan OKU juga diberi perhatian kerajaan dalam Bajet 2018


Selain daripada itu, di antara BUDGET 2018 yang pasti menggembirakan kaum wanita dan penjawat awam adalah seperti peningkatan cuti bersalin daripada 300 kepada 360 hari. Pegawai wanita mengandung 5 bulan ke atas dan suami dibenarkan balik awal sejam (bekerja di lokasi yang sama), kursus sarjana dan PHD secara in house dan sebagainya.


Selain itu, setiap bayi yang lahir bermula Januari 2018 juga akan diberikan RM200, elaun sara hidup kepada bekas penjawat awam sebanyak RM750 dan sebagainya. Apapun, untuk pengetahuan anda, GST masih dikekalkan. Tiada tanda-tanda GST akan dimansuhkan memandangkan perdana menteri berpendapat bahawa GST membantu dalam merealisasikan budget 2018. 


Okay setakat ini sahaja. Bubye!
SUMBER GAMBAR: ASTRO AWANI 

Comments

  1. Isu popular tahun ni tentang kelebihan ibu mengandung. Selamat kak ana tak keje dh. Hehe

    ReplyDelete
  2. Jemput singgah :)

    https://messarah.blogspot.my/2017/10/mengapa-sistem-saps-ibu-bapa-sangat.html

    ReplyDelete
  3. Semua pun pakat nak pregnant tahun depan hahaha

    ReplyDelete
  4. tak banyak bajet pembangunan, agak merisaukan jugak

    ReplyDelete
  5. Tak sabar nak tunggu Jan 2018... hihi

    ReplyDelete
  6. Selamat pagi isnin dari Mama

    Salam blog walking sis Nadhie

    Apa khabar pagi ni

    Jemput singgah ya

    Bajet apa pun takkan ada yang sempurna

    kita jadi rakyat pelu pandai manfaatkan

    ReplyDelete
  7. yang cuti bersalin tu tak tahu laa company e'in buat ke tak.. huhu

    ReplyDelete
  8. bajet mesra kehamilan hii.. adeh macam2..ada yang setuju ada yang tak

    ReplyDelete
  9. BAJET RAMAI YG SENANGI MOGA DILAKSANA SEMUDAH MERANCANGNYA

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Wrmbth & salam isnin dari Maznee

    Semoga makin sihat & berjaya sis Nadhie

    Bajet ni jangka masa panjang tak berapa bijak

    Tapi pada masa sama, memang ada yang bagus

    Macam tol tu

    Sesak melampau kawasan tu sebab tol

    ReplyDelete
  11. Bajet paling terbaik dlm sejarah .

    ReplyDelete
  12. ramai share pasal budget.. semoga sama-sama lah rakyat bahagia dengan budget 2018 ni..

    ReplyDelete

Post a Comment