Keep Going

Biodata Penuh Putera Brunei Pengiran Muda Abdul Mateen | Prince Charming Dari Dunia Realiti

Assalamualaikum & Hi Semua!


Putera Brunei Pengiran Muda Abdul Mateen


Apabila putera khayalan muncul dalam dunia realiti, siapa yang tak terigau-igau dan tak keruan dibuatnya? Haha! Ya, selalunya kisah-kisah Prince Charming yang kacak dan punyai segalanya hanya terdapat di cerita-cerita fairytales, novel-novel dan dalam drama-drama sahaja. Namun kemunculan Putera Brunei iaitu Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Abdul Mateen ini menjadikan ia seolah-olah satu realiti.




Populariti meningkat apabila penyertaanya di sukan SEA tahun ini untuk sukan ekuestrian Polo menjadikan dia bualan hangat dan digilai oleh ramai wanita. Apa yang saya kagum dengan HRH Putera Mateen ini adalah apabila beliau sangat sporting melayan kerenah peminat-peminatnya yang terdiri baik dari artis mahupun orang-orang biasa. Setiap permintaan untuk berselfie akan dilayan dengan baik. Sporting gilaa kowt dan tak sombong langsung orangnya. Proud of u Prince! :)





Biodata Penuh Putera Brunei Pangiran Muda Abdul Mateen 



Putera Brunei Pengiran Muda Abdul Mateen



  • Nama Penuh : Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Abdul Mateen Ibni Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Hasannal Bolkiah Mui'zaddin Waddaulah
  • Nama Gelaran : Prince Mateen of Brunei/ Putera Mateen
  • Tarikh Lahir 10 Ogos 1991
  • Umur : 26 Tahun (2017)
  • Agama : Islam
  • Bangsa : Melayu
  • Warganegara : Brunei
  • Asal Usul : Bandar Seri Begawan, Brunei Darul Salam
  • Bapa : Hassanal Bolkiah, Sultan Brunei
  • Ibu : Mariam
  • Adik-Beradik : Anak ke 10 Dari 12 beradik
  • Sukan : Polo. (Mewakili Brunei bagi sukan Ekuestrian Polo di Asean Games 2017)
  • Selain itu beliau juga meminati pelbagai jenis sukan lain dan aktiviti lasak seperti berenang, scuba, jungle trekking, 
  • Pendidikan:  Paduka Seri Begawan Sultan Science College, Jerudong International School, Royal Military Academy Sandhurst & SOAS University of London.


Buat peminat-peminat sang Putera, simpan biodata ni elok-elok :p Jadi sebelum berpisah, meh tengok gambar-gambar beliau :) Aku tepek mana yang aku berkenan. 



Putera Brunei Pengiran Muda Abdul Mateen

Putera Brunei Pengiran Muda Abdul Mateen

Putera Brunei Pengiran Muda Abdul Mateen

Putera Brunei Pengiran Muda Abdul Mateen

Putera Brunei Pengiran Muda Abdul Mateen

Putera Brunei Pengiran Muda Abdul Mateen

Sometimes, he's just looks like another guys, an ordinary guy. But nope, he's not

Putera Brunei Pengiran Muda Abdul Mateen

Putera Brunei Pengiran Muda Abdul Mateen

Putera Brunei Pengiran Muda Abdul Mateen

Candid. Kan bagus cenggini selalu.hihi


Putera Brunei Pengiran Muda Abdul Mateen

Putera Brunei Pengiran Muda Abdul Mateen


Putera Brunei Pengiran Muda Abdul Mateen


Putera Brunei Pengiran Muda Abdul Mateen


Putera Brunei Pengiran Muda Abdul Mateen


Putera Brunei Pengiran Muda Abdul Mateen



Comelnya gambar time kecik-kecik ni. Macam seiras pulak dengan adik sepupu saya, Isa. Isa sekarang baru darjah darjah rasa. Maybe lebih kurang lah umur HRH kecik-kecik dengan Isa yang sekarang ni. Muka nakal tu serupa. Rambut pun serupa. Mata pun lebih kurang. Isa time baby dulu comel gileee. Sampai aku selalu cop dia sebagai future asben. duh. Tapi dah darjah-darjah ni Isa dah comot + nakal pulak. Tak suka pulak aku. haha. Ehh. .. apa aku merepek ni? Dah citer hal orang lain pulak. --"

Okay , cukuplah kowt takat ni kan.

Till then, bubye!



Comments

  1. Comel btol muka dia masa kecik2. Dah besar hensem.. bertuah badan..

    ReplyDelete
  2. Kan. Perfectnya life dia. huhue. Apapun itu yang kita nampak lah. :)

    ReplyDelete
  3. KACAK PUTERA RAJA NI SELAYAK GELARANNYA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak PI. Attitude dia yg sporting tu yg saye suka ☺️

      Delete
  4. amboi nadd. dah handsome kan.. banyak sungguh gambar :D... ramainya adik beradik dia.. tak apalah anak sultan.. hii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. gambar2 tu khas buat peminat2 dia kak 😆

      Delete
  5. nasib baik anak dara kecik2 lagi. hihi

    ReplyDelete
  6. tapi handsome dia tak boleh lawan KJ, hahaha

    ReplyDelete
  7. hensem gila woiii hahaha XD plus kitorang sama bulan lahir. Ogos! Hoho adakah ini dinamakan jodoh? Ecehhh sempat menggatal pulak XP

    Anyway, Nisha tag awak untuk satu segmen. Jemput join yaaa :D

    http://hadiahbintangjatuh.blogspot.my/2017/10/segmen-tags-sahabat-blog.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. pun boleh Nisha. :p orait, kalau berkelapangan kita join tau. btw tqq invite :)

      Delete
  8. Suka mama tgk gambar putera sultan Brunei ni mmg ensem boy

    ReplyDelete
  9. amboi dia !! siap bikin entri khas ni.. hahahaha~ tapi tak bleh lawan Remy Ishak la wak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. entri ni khas buat peminat-peminat putera kak haha. amboi akak minat remy ishak ehh ;D

      Delete
  10. nadhie minat prince ek. hahah. tapi memang la hensem kot, bertuahla siapa jadi bini dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi. tak minat lah kak. biasa2 je. saje buat untuk peminat2 dia ;D

      Delete
  11. Amboi Nad, tertarik ya.. hihi... tapi dia ada style... mudah-mudahan dia baca entri ni... hihi

    ReplyDelete

Post a Comment