Tips Score Dalam Setiap Exam Dari Harith Anak Buah Prof Dr. Muhaya

Assalamualaikum & Hi!

credit image 



Sem pendek telah pun melabuhkan tirainya. Tidak puas bercuti sem, kini tibanya sem baru yang merupakan nafas baru buat kami semua. Bersedia atau tidak, kami tetap perlu mempersiapkan mental dan fizikal untuk menghadapinya.



Dan setiap sem baru, mesti kena ada azam baru kan? Sem ni target nak dapat 4 flat. :p Oleh itu, teknik belajar dengan betul seharusnya diguna pakai untuk menjadikan target itu suatu realiti. Antara dua subject killer yang nak score betul-betul pada sem ini ialah Object Oriented Software Engineering (Java) & Advanced Database.




Lantas, sedang tercari-cari tips untuk score exam ini, saya tertarik dengan tips yang dikongsikan oleh Prof  Dr. Muhaya dari anak buahnya Harith yang merupakan pelajar University Ummul Qura Mekah. Wah! Hebatnya! :) Jom kita tengok apa tips-tipsnya!




Tips Score Dalam Setiap Exam Dari Harith Anak Buah Prof Dr. Muhaya



Bak kata Harith, kalau boleh bila kita menuntut ilmu, nak ingat sampai bila-bila. Tak mahulah selepas 20 tahun hilang dah. Wahh hebat jugak tu lepas 20 tahun baru tak ingat kalau tak pakai system ni. Sis ni kan Harith, selepas 4 tahun tinggal bila ditanya terus tercengang-cengang. 




Selain itu system yang digunakan akan membuatkan kita boleh consistent dan boleh predict berapa result exam kita. Bagus awak ni. Apapun harap lepas guna system yang Harith bagitahu ni moga boleh lebih success dan ingat sampai bila-bila. InsyaAllah. Amin!








Antara Teknik Dan System Yang Digunakan Harith ialah:-

1. Bila masuk class sediakan kertas/nota

2. Menulis setiap apa yang diperkatakan lecturer ketika dalam class

3. Fokus dan jangan borak dengan kawan

4. Tak faham tanya

5. Habis Class Revise Balik, touch up nota

Dan seterusnya haruslah berusaha , doa dan tawakal. Nak lebih faham dan details tengok je video Harith ni okay!

& best of luck buat semua student dekat luar sana!


Comments

  1. tips mudah tp nak xnak je buat kan..jgn mudah terpengaruh or leka..

    ReplyDelete
  2. Moga anak anak ada kesedaran nak berjaya. Berilah peluang ibu ayah bangga dengan mereka....insyaallah.

    ReplyDelete
  3. Samalah kita. Dah hbs exam lupa semua. Masa keje bila nak apply baru teringat semula. Hehe

    ReplyDelete
  4. Tip yang bagus, tp anak-anak akak tu no 3 yang diorang sangkut... :)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum selamat pagi nadhie

    Bagus tips belajar ni

    ReplyDelete
  6. tips yang simple tapi worth it

    ReplyDelete
  7. Saya kongsi link ni ke gerup watsap.

    ReplyDelete
  8. Good tips. Anak dah masuk sekolah boleh suruh praktikkan. Sekarang dok tadika lagi. Hihi

    ReplyDelete
  9. Saya dah kongsikan di watsaap

    ReplyDelete

Post a Comment