Apple Bawakan Ciri-ciri Dan Inovasi Terbaru Pada iPhone X, iPhone 8 Yang Pasti Membuatkan Ramai Terpesona


Assalamualaikum & Hi!


Ciri-ciri Dan Inovasi Terbaru Pada iPhone X


Setiap pengeluaran iPhone yang terbaru Apple, pasti akan dinanti-nantikan dan menjadi debaran buat semua, baik yang memakai iPhone mahupun tidak, baik yang mengilai iPhone mahupun tak. Kecanggihan yang ada padanya, design yang makin cantik dan menarik serta inovasi terbaru yang ditampilkan sentiasa menjadi kegilaan ramai, membuatkan ramai terpesona dan tidak sabar-sabar untuk mendapatkannya, Meskipun harga yang ditawarkan boleh tahan mahalnya kan? :)




Bila dah tengok inovasi pada iPhone keluaran tersebut, pasti soalan ini akan berada difikiran kita. "Okay apa seterusnya?" Tak sabar-sabar pula kita memikirkan camna rupa iPhone 9, 10 dan seterusnya kan? Dan baru-baru ini pada 13.09.2017  jam 1am waktu Malaysia yang lepas, Apple akhirnya muncul dengan dua iPhone terbaru mereka iaitu iPhone X dan iPhone 8.




So pada hari ini ingin saya kongsikan tentang apa je yang ada pada iPhone X yang membuatkan ramai terpesona dan mula menggilainya. 





Inovasi Terbaru Dan Features Pada iPhone X Yang Berciri-ciri Masa Hadapan




1. Design Dan Display Tanpa Home Button


Design dan display yang ditampilkan adalah semuanya screen. Tiada lagi home button dan sebagainya. Sungguh ciri-ciri ini belum pernah ada lagi pada mana-mana smartphone lain. Juga berciri-ciri Super Retina Display dan bersaiz 5.8 inch yang pasti memudahkan pengguna untuk memegangnya, dengan innovative technology dan OLED screen yang menambahkan lagi standard iPhone menjadikan gambar yang terpapar tampak lebih jelas, cantik dan memukau.





Ciri-ciri Dan Inovasi Terbaru Pada iPhone X

Menurut pihak Apple :

"Our vision has always been to create an iPhone that is entirely screen. One so immersive the device itself disappears into the experience. And so intelligent it can respond to a tap and even a glance. With iPhone X, that vision is now a reality. Say hello to the future."




2.  Water Dan Dust Resistant


Selain itu ia juga punyai ciri trueDepthCamera pada designya, water & dusk resistant pada screen depan dan belakang, kebolehan untuk wireless charging dam hanya swipe pada icon untuk kembali ke home


Ciri-ciri Dan Inovasi Terbaru Pada iPhone X




3 Face ID Sebagai Password Dan New Authentication Method


Takda home button, bermakna takda thumprint. Jadi macam mana? Camna nak pastikan device tersebut secure kan dan hanya kita je boleh access? Okay disebabkan itu akhirnya Apple tampil dengan Face ID Recognition , di mana ia Face ID adalah password kita dan merupakan secure authentication untuk mengakses iPhone X.

Face ID sebagai password & new authentication method





Menggunakan Technology TrueDepthCamera, setiap dots pada wajah kita akan dikesan untuk memberi ketepatan info berkenaan tuan punya iPhone. So, memang agak mustahil untuk orang lain meskipun kembar untuk menyamar jadi kita.

Technology truedepthcamera mengesan setiap dots di wajah





4. TrueDepthCamera Pelbagai Fungsi


Selain daripada sangat flexible dan berkebolehan untuk Face ID, trueDepthCamera juga punyai ciri lain. Apalagi kalau bukan untuk selfie tangkap gambar dan sebagainya? Melalui camera tersebut secara automatik gambar yang cantik akan terpampang dengan ciri-ciri yang kita inginkan. Sebagai contoh blurred background with clearer image.

Clear image with blur background






5. 12 Animoji Yang Meniru Pergerakan Wajah Anda


Tak perlu guna app lain dah untuk edit gambar dan sebagainya. Selain itu ia juga punyai fungsi potrait lightning yang memberi kesan cantik pada gambar di dalam gelap dan sebagainya. Dan  sudah pasti 12 Animoji yang boleh meniru gerak geri anda ini merupakan salah satu ciri paling digemari







 6. 12 MP Dual Camera Yang Memberi Hasil Gambar Yang Cantik





Ciri-ciri Dan Inovasi Terbaru Pada iPhone X


Ciri-ciri Dan Inovasi Terbaru Pada iPhone X




7. A11 BIONIC Superhuman Intelligence


Perkenalkan A11 Bionic , merupakan sejenis smart chip terbaik di dalam samartphone yang mempunyai neural enjin dan berkebolehan untuk mengendalikan 600 Billion operasi dalam sesaat. Merupakan CPU terpantas dan berkelajuan lebih 70% daripada A10 CPU.


Ciri-ciri Dan Inovasi Terbaru Pada iPhone X

Ciri-ciri Dan Inovasi Terbaru Pada iPhone X





8. Berkebolehan Untuk Mengecam Anda Dalam Pelbagai Rupa


Meskipun korang memakai topi, selendang dan sebagainya, jangan risau machine learning pada iphone X membolehkan ia menyesuaikan diri untuk melihat perubahan pada penampilan korang. 

Ciri-ciri Dan Inovasi Terbaru Pada iPhone X





9. Tiada Lagi Charger Untuk Mengecas Handphone


Tiada lagi pengecas, tiada lagi wayar usb yang berselirat! Dengan menggunakan Wireless Charging, handphone anda mampu dicaj sepenuhnya apabila diletakkan di atas wireless charging stations & mats yang terdapat di Hotel , Airport, Cafe dan di mana-mana sahaja.

Ciri-ciri Dan Inovasi Terbaru Pada iPhone X

Ciri-ciri Dan Inovasi Terbaru Pada iPhone X




10.  Baru Dengan iOs 11


Pelbagai ciri-ciri baru pada ios 11 dibekalkan pada iPhone X yang pasti membuatkan ramai menyukai.

Ciri-ciri Dan Inovasi Terbaru Pada iPhone X




Okay begitulah ciri-ciri dan teknologi baru yang ada pada iPhone X. Pelbagai benda telah diperbaharui bersama inovasi dan kreativiti yang mungkin kita tidak pernah terfikirkan sebelum ini. Dan yang pasti mata yang melihat sungguh terpesona ingin memilikinya. Haha. Tapi mampukah? 




Setakat ini iPhone x telah dijual bermula dengan harga $999, manakala pendapatan seisi rumah dalam sebulan seperti di Brazil ($627), China ($515) & Nigeria ($222) seperti yang dilaporkan oleh Al-Jazeera News dua hari lepas, 13.09.2017. 




Apapun jika memang korang berkemampuan, tak salahkan untuk memilikinya? hehe. Okay setakat ini sahaja! Bubye!






Comments

  1. Berkenan tapi tak boleh nak milikinya T_T Baru beli iPhone 7+ sebab phone rosak hari tu. Siqah paling berkenan dengan emoji dan kamera. Best betul boleh kontrol light.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah cepat sangat keluar kan. dan tiap kali keluar mesti ada pembaharuan yang buat kita jadi WoW! Hmm.. nak gak tapi tunggulah sampai iPhone 9 , 10 ke kan. Lagi lama lagi canggih

      Delete
  2. Peminat tegar iPhone mesti tak sabar nk dptkan model terbaru ni

    Tapi Kak ana tetap dgn Android :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah tak sabau rasa. excited tgk. tapi biarlah dulu tunggu version lg baru. hehe.

      Android pun okay je kak ana. ada wallpaper fireworks. hihi

      Delete
  3. Apple kualiti dia memang tip top...

    ReplyDelete
  4. Bila lah nak mampu pakai yang ini. Huwwaaaa

    ReplyDelete

Post a Comment