Ransomware Attack Semakin Berleluasa! Ketahui Cara Menghindarinya

Assalamualaikum & Hi!

Sana sini kecoh apabila ransomware Wannacry semakin berleluasa. Siapa yang tak risau kan jika file-file penting kita di encrypt oleh virus seperti ini. Lagi-lagi apabila melibatkan organisasi besar. Pelbagai surat layang disebarkan agar pengguna mendapat pendedahan awal dan mengambil langkah untuk berhati-hati.


Jika hendak diikutkan sebelum ini, (beberapa bulan yang lepas) saya pernah berkongsi tentang salah satu department di ofis saya yang terkena virus seperti ini. Boleh baca entri tu di sini. Dan, sasaran hackers tersebut adalah lebih pada pengguna windows. 


Btw, apa khabar semua? Sihat? Agak busy sebenarnya, namun saya rasa bertanggungjawab untuk mengupdate tentang ini, lagi-lagi apabila ianya semakin serius. Sedikit info tentang ransonware wannacry ini, ia bermula di India, dan sudah tentu ia datangnya dari India. Dan sedikit demi sedikit ia mula menjangkiti negara-negara lain seperti Russian, Kazakhstan, Italy , Germany , US dan banyak lagi, Jika komputer anda telah dijangkitinya, mereka akan meng'encrypt(mengunci) file-file penting anda dan bayaran akan diminta dengan cara membayar mereka menggunakan bitcoin untuk anda menebus kembali file/folder penting anda.





Ketahui Cara Menghindari Ransomware Attack Khas Buat Pengguna Windows


  • Jangan sesekali membuka folder atau download dari email yang tidak dikenali, tidak diketahui asal usulnya.
  • Elakkan mengklik sebarang pautan/links yang mencurigakan
  • Pastikan antivirus anda berfungs dengan baik dan sentiasa di update. Regular scan sangatlah harus. 
  • Pastikan firewall anda sentiasa "ON" dan berfungsi dengan baik.
  • Pastikan windows anda juga sentiasa up-to-date. Jika tidak di update selalu, anda harus mengupdate security patch ini bagi memastikan security anda di patch dan untuk mengelakkan peluang ransomware bertapak di komputer anda.



Cara Untuk Download Dan Install Windows OS Security Patch


  • Bukak links seperti di atas https://technet.microsoft.com/en-us/library/security/ms17-010.aspx
  • Pergi ke 'My Computer>>right click>> properties>> perhatikan spec systems anda. Sebagai contoh windows 7, then services pack berapa, dan berapa bit. Contoh windows 7 Ultimate services pack2 , 64bit.
  • Kemudian, pergi dekat links tu balik dan pilih untuk download dari windows 7 , service pack2.
  • Then pilih "March, 2017 Security Only Quality Update for Windows 7 for x64-based Systems (KB4012212)"
  • Tekan download>> run file>> Biarkan ia loading seketika untuk menginstall security update>> click okay
  • Restart your PC. 
  • Done.


Okay setakat ini sahaja perkongsian saya. Maaf tidak dapat berkongsi gambar dengan lebih details untuk cara-cara download dan install windows OS security patch. Agak busy sebenrnya. Sobs. Apapun, jika ada persoalan boleh kemukakan pada saya. Dan semoga perkongsian ini bermanfaat. Sekian :)


Comments

  1. Adoii ada pulak virus baru ye.. bahaya ni..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah dah ambil segala tindakan segera menangani ransomware

    ReplyDelete
  3. Macam2 skrg ni kan. Makin canggih teknologi makik byk ancaman yg ada.

    ReplyDelete
  4. Hai macam2 tkut plk skrg ni..
    Btw salam kenal ye
    Http://www.irismyra.blogspot.my

    ReplyDelete
  5. memang menakutkan taw virus nie.. sampai nak keluarkan duit pun tak boleh kan..

    ReplyDelete
  6. TQ Nadhie for sharing. Bahaya lah virus camni. Huhu

    ReplyDelete
  7. Tengok gambar mata merah tu menakutkan.

    Itulah dalam pada dunia internet dilanda virus tu ada jugak sesetengah orang yang tak tahu apa motifnya sebarkan WhatsApp yang bukan-bukan contoh macam Mesin ATM akan ditutup tu walhal takde kena mengena pun.

    ReplyDelete
  8. kecoh sekejap sampaikan akak pun risau nak bukak online banking.. tak ada kaitan kan nad..huu apapun.. good sharing nad.. nanti nak cuba yang nak suruh buat tu

    ReplyDelete
  9. sebab virus ni jadi takut nk guns online banking. huhuuhuhuhu

    ReplyDelete
  10. risau jugak pasal ni. macam2 virus ada

    ReplyDelete
  11. Menakutkan... macam-macam sekarang ni kan

    ReplyDelete
  12. I'm too busy too. Dulu tak seaktif sangat berblogwalking, tiada penggunaan komputer. Bila dah mula aktif semula, baru tahu keadaan semasa sekarang and how bad this virus is sampai viral di seluruh dunia.

    ReplyDelete
  13. Ha a.. viral pasal virus ni. Mcm hakak tak de lah sangat terkesan rasanya .
    Sebelum terkena eloklah berjaga jaga kan NW...

    ReplyDelete
  14. memang menakutkan bila memula baca ni dalam whatsapp group

    http://www.neezalife.com/2017/05/jom-iftar-di-restoran-nelayan-gombak.html
    http://www.neezalife.com/2017/05/persediaan-seorang-wanita-sihat-dan.html

    ReplyDelete
  15. terimakasih berkongsi info inii

    ReplyDelete

Post a Comment