Baucar Buku 1Malaysia Telah Ditukarkan Kepada Kad Debit Pelajar

Assalamualaikum & Hi!




Baucar Buku 1Malaysia Telah Ditukarkan Kepada Kad Debit Pelajar | Seperti yang telah di perbincangkan pada budget 2017, penggunaan Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) telah dimansuhkan dan ditukarkan dengan Kad Debit Diskaun Siswa 1Malaysia (KADS1M).


Seperti apa yang saya faham lah kan tujuan penukaran ini adalah untuk mengelakkan baucar buku 1 Malaysia disalahgunakan oleh pihak-pihak tertentu yang sesuka hati menukar baucar buku dengan duit, ulat-ulat baucar buku, digunakan untuk membeli benda yang tiada kaitan dan sebagainya katanya. Sobs. Apapun dont worry kadar kad debit diskaun siswa 1 Malaysia still dikekalkan sebanyak RM250 sepertimana baucar buku.





Pada 16 Feb 2017 yang lalu, semua pelajar diwajibkan memohon baucar buku secara online di sini : http://www.bankrakyat.com.my/bppt So, selepas bergelar student ni saya pun taknak melepaskan peluang untuk apply kads1m ni jugak ;p Pada siapa yang belum apply, cepat-cepatlah pergi apply k. Jangan lepaskan peluang ni. Rugi je nanti . Sobs. 


Dont worry if tak ada akaun bank rakyat pun takpa. Just korang akan dikenakan RM5 untuk ambik kads1m tu k.  Untuk maklumat lanjut korang boleh layari laman web ni  Tarikh tutup : 31 March 2017 ni okay? So, pada mana-mana student yang belum apply, cepat-cepat apply!^^

Okay setakat itu sahaja. Moga bermanfaat ^^

Comments

  1. Ala dah tak bergelar siswa dah baru dia nak tukar haha.
    harap kad ni membantu mahasiswa sedikit sebanyak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikutkan harga buku untuk pelajar univ cecah ratus dah. 😪 apapun hope dpt membantulah. huhue

      Delete
  2. Anak2 mak cik belum buat lagi kad debit sebab tak faham katanya...
    Baucer buku yang dapat sebelum ni banyak beri manafaat pada adek2 mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh senang je. apply je dekat link yg saye bagi dekat atas tu. isi info2 penting mcm maklumat peribadi, university apa, dan sebagainya. if takda account bank rakyat pun. takpa. tak perlu bukak. just nanti bila amik kad debit tu mereka akan charge rm5

      Delete
  3. Bestnyaa dapat kad debit ni haa. Seronok hati ke kedai buku. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah. barulah rasa happy2 go lucky cket. hehe

      Delete
  4. tahniah nad pun dapat juga yer.. hehe.. brim dapat juga ke nad? ;)

    akses internet? cmner tu yer.. belum baca lagi dia punya rules..

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum dapat lagi kad debit diskaun siswa ni. baru je apply asep. brim pun tak dapat. sobs

      Delete
    2. dah isi ke form tu?? brim x dpt sbb dh jadi student.. :)

      Delete
    3. aah dah. eh yaka sbb tu. 🤔 tapi saye still bekerja sepenuh masa lagi 🤔

      Delete
  5. harap kad debit ni boleh membantu pelajar

    ReplyDelete
  6. memang takda chance la bebudak nak tukar baucer tu. bagi sy baucer tu, kalau sy mmg beli novel 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah. best apa shopping buku. hihi

      Delete
    2. nak bawa balik yg tak best 😂 berat naik kargo

      Delete
  7. Dah habis belajar baru tukar, hehehe. Memudahkan juga debit ni boleh berbelanja ikut suka kita, kalau baucher kena genapkan harga RM50 satu baucher, kalau barang kedai tu satu je bekenan pun tak pasal kena ambil barang lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah betui gak tu. senang dah. sebab dok kena genapkan tulah agaknya dorang rasa susah nak guna. last2 tukar je dgn duit. hihi

      Delete
  8. Tak dapat la orang nak salah guna baucer ni da. Bagus jgk. 😊

    ReplyDelete
  9. Dah gini pulak
    Tapi itulah kenapa hadkan pada satu bank aje
    Tempat kakak ni tak ada bank rakyat.
    Anak kakak dah merungut tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpa kak. if takda bank rakyat pun takpa. tak perlu bukak account. mcm yg saye mention kat atas tu, nanti bila nak ambik kat debit tu just kena bayar rm5

      Delete
  10. tak pernah dapat sbb dah tak bergelar siswazah

    ReplyDelete
  11. tak macam dulu dahhh... harap students manfaatkan sebaik mungkin..

    ReplyDelete
  12. dah expired kad siswa saya bulan 12/2016 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. kad siswa 1 malaysia tu. x sama eh mcm kad debit?

      Delete
  13. bestnya zaman skrg jadi studen kan nadhie..walaupun sikit compare harga buku yg mahal..rasanya ok dah tu..alhamdulilah
    .bagus juga diorang guna kad mcm tu..sbab banyak sangat isu kan...hehe btw nuce sharing dear

    ReplyDelete
  14. masa husband student dulu, baucar tu kami guna beli buku untuk anak2. hihihi

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah..zaman lya dlu xde ni.. Hehe

    ReplyDelete
  16. selepas isi tu nnti dia akan emailkan ke?? sy dengar pembahagian kad tu ikut batch betol ke?? mohon pencerahan sdikit.. tq

    ReplyDelete
  17. Teringat masa dapat zaman baucer buku dulu, 1st thing beli ialah kertas A4 dan cover page colorful utk assignment. Then baru beli novel2x fixi, buku agama dan buku masakan. Hihi.

    ReplyDelete
  18. belum daftar lagi, hehehe

    www.neezalife.com

    ReplyDelete
  19. Bila dia akan email? Kene tggu dlm seminggu?

    ReplyDelete
  20. Duit rm250 tu dia terus bank in ke akaun ke klu kite da ade kad bank rakyat..? Atau lain2 kad..? Sy confuse.. Hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena ambik nti mereka akan inform ambik kat mana

      Delete
  21. kan ada tulis "akses internet" ngan "alatan komputer" kan? itu macam mana nak pakai KADS1M tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahun ni dapat cash tak silap saye.

      Delete
  22. saya penerima brim pastu dpt email yang mengatakan permohonan kad debit bank rakyat boleh diambil. nanti kena bayar brim balik ke apa ?

    ReplyDelete
  23. Pernah juga merasa dapat baucer buku 1Malaysia ni. 2 kali kot.. ��

    ReplyDelete

Post a Comment