Cara Melindungi Privasi Komputer Anda Dari Sebarang Ancaman


Assalamualaikum & Hi!

Sihat? Tengah buat apa tu? Dah makan ke? Wokay, nak tanya ni.. Pernah tak anda rasa macam tak selamat ketika melayari internet? Rasa macam diperhatikan misalnya. Pernah?

Memandangkan zaman ini adalah zaman teknologi, pelbagai ancaman , pencerobohan pada jaringan internet mahupun di alam maya boleh berlaku pada bila-bila masa. Contohnya seperti Spam, SCAM, ransomware, phising, Denial of Service Attac (Dos),  zombie komputer, social engineering dan sebagainya.

Disebabkan itu pada hari ini saya ingin berkongsi serba sedikit tips macam mana nak jaga komputer kita dari sebarang ancaman terutamanya ketika melayari internet dan sebagainya.







Cara Melindungi Komputer Anda Dari Sebarang Pencerobohan


1. Pastikan firewall di komputer anda sentiasa Turned On


Firewall biasanya dapat membantu dan merupakan pelindungan paling asas sekali pada komputer anda dan akan menghalang hackers daripada mencuba untuk mengakses komputer anda, merosakkan sistem, delete information penting mahupun curik password/sensitif info. Biasanya software firewall lebih sesuai untuk single komputer. Dun wurry k.. macam dekat windows da sedia ada dah, Yang penting kena sentiasa pastikan turned on sebab kekadang tanpa kita sedari ada malicious software/apps tertentu yang berniat jahat akan turned off firewall kita. If kita melayari internet dalam LAN, biasanya setiap router telah dipasang dengan firewall, tapi still kena hati-hati jugak okay? Terutamanya apabila connect dengan public wifi.


2. Pastikan  Antivirus Di Install & Selalu di update


Antivirus software sememangnya direka untuk menghalang malicious software daripada masuk dan bermaharajalela di komputer anda. Asalkan anda semua harus memastikan antivirus yang legal telah diinstall dan paling penting pastikan antivirus tu betul dan bukannya software yang menyamar sebagai antivirus. Selain itu, pastikan antivirus korang ni selalu update k! ;) Paling senang buat regular/auto update tu je.



3. Install dan Update Antispyware Anda


Spyware ni seperti nama dia la kan. Sentiasa spy mangsa cyber dia. Mana datang spyware ni? Spyware ni datangnya daripada software tertentu yang (anda download tanpa sedar) menyamar sebagai software biasa tetapi berniat jahat dan sentiasa mengintai aktiviti mangsa seperti curik user info. kekadang produces pop-up ads dekat browser mangsa dan akan lead mangsa kepada laman web tertentu yang bertujuan untuk menipu mangsa. Sesetengah Antispyware ni da siap sedia ada dekat laptop user. Tapi ada jugak yang tak ada dan ada yang perlu download untuk mendapatkannya. Tetapi pastikan download daripada legal website je k!



4. Pastikan Operating System Anda selalu up-to-date


Operating System atau OS ni bila kita rajin update, senang cerita ia akan membantu untuk fix security holes yang terdapat pada laptop kita. Paling penting pastikan korang selalu install update bila ada aje update yang OS bagi recommendation,



5. Berhati-hati ketika mendownload sesuatu


Ni satu  hal! Sepeti info di point 2 di atas, pastikan korang berhati-hati ketika mendownload.  Samada mendownlod software biasa atau pada attachment. Terutamanya pada attachment email daripada pengirim yang tidak dikenali. Selalu spam dan scam.  Silap download besar effect dia. kang abes virus-virus semua disedut masuk dalam laptop anda.



6. Turn Off Komputer Anda


Bila tak pakai jangan biarkan komputer/laptop connect dengan internet dalam keadaan komputer tu standby. dalam masa yang sama ia akan beri ruang pada pihak-pihak tertentu untuk memulakan akses pada komputer anda tanpa anda sedar. Bila tak pakai terus unconnect daripada Wifi dan turn off terus.


. . .

Wokay! Setakat ni sahaja info yang dapat saya kongsikan. Apapun stay alert k! Dan jangan mudah terpedaya dengan tawaran menarik daripada iklan-iklan tertentu di internet. Kadang-kadang iklan palsu dan sebagainya. Contoh macam iklan Samsung Galaxy J7 baru-baru ni. Ada jugak yang terpedaya harga fone tu sampai RM49 .Tsk.

Tak logic k. Dan link yang diberikan sangat-sangat mencurigakan. Nampak sangat phising dia. Sobs, So, if ada iklan camni keluar, pastikan anda buka website original page tersebut contohnya www.lazada.com.my dan BUKAN "bit.ly/lazadasale1" dan pastikan ada https:// ketika membuat transaksi duit secara online. Stay alert k!

Wokay, setakat ini sahaja. Semoga bermanfaat, till then. 

Rujukan : FBI

Comments

  1. TQ sharing info sis...memang kena berjaga2 selalu..zmn skrg mcm2 org boleh buat hanya dgn melalui komputer... Bab2 download sesuatu ni memang jarang akak buat.. huhu.. takut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee. bole kak :) asalkan kita taw apa yg kita buat ;D

      Delete
  2. thanks for info babe.

    kalau I kenal u zaman study dulu, mesti I dok wassap you je tanya term term semua tu. I hahaha.

    pasal handphone rm49 tu, colleague I ada bagi link. tanya pendapat nak beli ke tak. I bukak nampak macam biasa. I suh la dia beli. dia klik buy now takleh. pastu 'lazada' tu cakap nak verify kita ni human being, kena share kat 8 orang ke apa. cis

    maybe tu blog/website yang sekali orang klik link dapat duit tu kot. sbb tu dia memerlukan ramai orang share link dia kan. hampeh betoi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 you ;) haha. you study dulu amik apa? owh yaka. takpa experience kan. seb baik la tak sampai kena bank in sume tu. tula macam2 cara + taktik merepek dorang ni nak dpt duit, traffic. memang hampagas betul. hahaha

      Delete
  3. detail dan padat tipsnya...donlod mendonlod ni hobi lerr...hihi

    tq for the tips nanti nak apply jgk lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. samela kita *high five*.hehe. btw same2 awak ;)

      Delete
  4. Nice info ni..tq.. selama ni SB bila tak pakai laptop, dibiar saja connected ngan wifi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saye ni pun same lee. tahu nasihat orang je. kenkadang buat jugak. kekeke. btw same2 SB :)

      Delete
  5. Sis, Nak tnya local C tu apa fungsi dia? Lepastu mcm local C tu pun boleh full eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. if win7 ke bawah biasanya utk simpan OS dan file2 system + folder2 dekat document n desktop. yup bole if kita guna byk space yg berkait dgn local disk c, cth simpan movie semua dekat folder dlm desktop

      Delete
  6. Terima kasih atas perkongsiannya. =)

    Banyak perkara nak kena berjaga-jaga ni.

    ReplyDelete

Post a Comment