Cara Menjadikan Folder Kepada Bentuk WinRar


Assalamualaikum & Hyee semua,

Apa kaba? Sihat? Anda tahu tak winrar tu apa? Secara ringkasnya winrar ni merupakan file compression yang menjamin keselamatan data kita ketika menghantar email, menggunakan secara online dan sebagainya. Selain drp itu, kita boleh kumpulkan banyak data dalam satu tempat ketika menghantar email. So tak payah la upload satu satu kan? Dan tahu tak macam mana nak tukar folder biasa menjadi zip file? So, pada siapa yang masih tidak tahu macam mana nak menggunakan winrar ni. Meh ikut je cara-cara yang saya share dekat bawah ni okay? =) Selalu kita reti ekstrak je, ni kita compress kan pulak. Hihi



Cara Menjadikan Folder Kepada Bentuk WinRar


1.       Mula-mula download dulu software winrar ni, tekan sini.

2.       pergi je dekat folder yang korang nak tukar ke format rar tu. Contoh kat bawah ni folder SPA tu. Right Click dan tekan add to "SPA.rar"  

*SPA tu nama folder tau, kalo folder anda, situ akan keluar nama folder anda tu. 


Cara Menjadikan Folder Kepada Bentuk WinRar



3.       Dan kemudian anda akan nampak satu process yang secara auto akan create folder anda menjadi format Rar. Jangan risau folder asal still dikekalkan :)


Cara Menjadikan Folder Kepada Bentuk WinRar



4.       Jeng jeng jeng siap! Folder anda tadi da jadi RAR. Macam dekat bawah ni nampak tak satu SPA dalam bentuk folder biasa dan yang satu lagi (yang highlight tu) dalam bentuk RAR


Cara Menjadikan Folder Kepada Bentuk WinRar




So, macam mana? Simple je kan nak guna jadikan folder kepada rar ni. After siap, folder Rar tersebut pun bole digunakan dengan senang hati. Moga perkongsian ini bermanfaat. Tengss sudi baca =)


BACA : I Am Your Angel



Comments

  1. Kena guna Winrar ni utk file saiz besar kan... tq sis.. ilmu ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. If file besar time nak send email tu automatik kena guna dropbox. Pendek kata winrar sesuai cthnya if kita nak send doc, gambar byk2 kumpulkan sekali dlm winrar. So nti tadela kes doc crash dsb =)

      Delete

Post a Comment