Tidak Sengaja Tertutup Semua Tabs Di Browser Google Chrome Anda? Cuba Cara ni..

Assalamualaikum & Hai semua! 



Apa khabar? Sihat tak? Moga anda semua sihat saya doakan. =) Btw, pernah tak sedang sedap-sedap baca artikel, tengok youtube atau sedang update blog tiba-tiba tak sengaja anda tertekan pangkah dekat Google Chrome anda. 

Semestinya tersangatlah annoying kan bila semua ni berlaku? ;( Lagi-lagi kalau kita tengah sibuk buat kerja. Mesti rasa frust je kan. Rasa macam nak tinggalkan je si chrome ni & pakai browser lain pulak. Tapi, apa nak buat kekadang dah selesa guna browser ni, takmo cari yang lain dah. ;(

Btw mesti anda teringin kan Google Chrome anda ada feature macam dekat bawah ni. Bila tertekan pangkah tu, dia akan kasi warning dulu.

Tidak Sengaja Tertutup Semua Tabs Di Browser Google Chrome Anda? Cuba Cara ni..


Untuk pengetahuan anda, pihak Google sendiri bagitahu yang mereka ni tidak merancang lagi untuk menambah feature baru di Chrome. Tsk. ;( Takpa. Dun wurry. Ada 2 cara yang uolls bole guna bila kejadian tertutup browser tu berulang. 

1.    Recover balik windows atau tabs


Bila tak sengaja tertutup salah satu tab di chrome atau window chrome, anda boleh recover balik dengan menaip keyboard shortcut seperti di bawah:
·         Windows and Linux: Press Ctrl+Shift+T
·         Mac: Press +Shift+T


2.    Download Extension


Yang bestnya bila download extension ni nanti dia akan keluar Dialog box & warning bila kita tak sengaja tertekan pangkah. Yang tak bestnya, function ni maybe dah tak eligible lagi utk windows 7, boleh try dekat windows 10. So, maybe tak semua orang boleh guna cara ni. tsk ;(

Okay pergi kat sini je dekat link ni ChromeToolbox atau Windows Close Protector. After that, tekan add to chrome je. Bila dah installed, biasanya icon akan muncul dekat menu atas belah kanan sebelah search bar. 

Untuk Chrome Toolbox, click icon warna biru tu, click 'options', then tick 'Confirm before closing multiple tabs" 

Tidak Sengaja Tertutup Semua Tabs Di Browser Google Chrome Anda? Cuba Cara ni..


Untuk Windows Close Protector pula, pandai-pandailah anda explore pulak. hihi :'D


Susah sangat if tak menjadi gak bukak je website ni then biarkan je terbukak & kemudian anda google je & buat kerja macam biasa. Java script yang dia running dekat dialog box tu yang akan prevent kita daripada close all tab. *Eh ni dah bagi 3 cara pulak ni* =P

Okay thats all. Semoga berjaya dan semoga bermanfaat. :)


Comments

  1. Walaikummusalam..
    alhamdulillah sihat.. lama tak singgah sini. huhu..

    Saya dah lama dah tak guna chrome ni.. guna firefox pula sekarang ni.. so xde la tersengaja tertutup browser tu.. hehe..

    Blogwalking sini, jemput singgah baca artikle ini ye

    Bina Blog Berkualiti site...

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay. thanks for singgah! nanti saye baca ya =)

      Delete
  2. Mozilla firefox ni rasa nya ade warning dulu kan before terclick pangkah, hehe ! Kadang-kadang sy gune firefox and kadang-kadang chrome..Tapi tulah kan, dalam kecanggihan chrome ade jugak kelemahannya..

    Thank you dear Nadhie..Nice info sangat..(^_*)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah kalau mozilla mmg ada function tu. yup. chrome ni je nampak canggih tp takda pulak suma tu. sabo jelah. hihi =D

      Delete

Post a Comment