Fungsi Dan Cara Menggunakan Disk Cleanup


Fungsi Dan Cara Menggunakan Disk Cleanup

Assalamualaikum & Hi guys, jumpa lagi today =)

Okay, nak tanya ni... Tahukah anda apa itu Disk Cleanup? Pernah guna tak? So, secara ringkasnya Disk Cleanup ni berfungsi untuk membersihkan sisa-sisa file atau pendek kata sampah-sampah yang sudah tidak dipakai lagi oleh computer/laptop anda. Bila kita menggunakan Disk Cleanup, secara tidak langsung dapat meluaskan lagi free space di hard disk kita tu dan membantu melajukan lagi komputer kita taw.

Contohnya tool ni akan bersihkan :
1.    Recycle bin
2.    Download program file
3.    Temporary file
4.    Catalog file
5.   Offline Webpage & banyak lagi.

Okay tahu tak macam mana nak cari disk cleanup ni? Kena download ke? Apapun jangan risau okay, sebab tool ni memang tak perlu download okay? ;) So, kat mana tersimpannya disk cleanup ni? Actually sedia ada dah dalam laptop kita. Btw, ada dua cara nak guna disk cleanup ni.

·         Cara 1
All programs -> accessories -> system tools -> Disk cleanup -> click -> pilih drive mana yang nak bersihkan -> Ok

·         Cara 2
My computer -> pilih samada nak bersihkan local disk c:/d:, contohnya kita pilih Local Disk (C:) -> right click dekat Local Disk (C:) -> properties -> General -> Click disk cleanup -> check dekat mana yang nak bersihkan.


So macam mana? Ada paham? Senang je kan guna disk cleanup ni? If tak faham kasitau tau taw ;) Okay selamat mencuba dan semoga bermanfaat

Comments

  1. salam JUmaat sis..
    selalu akak mintak tolong adik2 teknikal buat disk-clean up ni..bila sis terangkan kat sini..senang plak kan,,boleh buat sndiri lah nti.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam jumaat kak :) yup.. senang sebenarnya & bole buat sendiri tinggal lagi takda pendedahan tu yang ramai yg tataw & kalau ada pun selalu mengelirukan. selamat mencuba & moga bermanfaat kak ;)

      Delete
  2. Waalaikumsalam & Hye Nadhie..(^_*)..

    Faham-faham..^^ Thank you sharing..Benda camni penting sangat kot..Kalau PC or Lappy jem, mesti stress..Susah sangat nak buat kerja..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila tahu tak yah susah dah mintak org IT buatkan. hehe. senang buat sendiri je :) btw welcome dear

      Delete
  3. info yang berguna.jawapan awak hampir nak nampak ..hehehe (>.<)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tqq. ahaha. cepatlah.. apa jawapan yg betul?hihi

      Delete
  4. perkongsian yg sgt bermenafaat tksh.

    ReplyDelete
  5. windows 10 nak bt cmna plak..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk win10 tekan Windows+R keys, nanti dia akan kuar dialog box, kat situ type cleanmgr, then click ok, then akan kuar disk cleanup n kena pilih nak bersihkan drive mana. step yang seterusnya sama mcam dekat atas. hihi

      btw clear tak explanation saye? if xclear nanti saye buat entry lain utk wins10 pulak =) hihi. Selamat mencuba n semoga bermanfaat =)

      Delete
  6. Thank youuuu tolong tunjukkan cara nak ringankan laptop ni =)

    ReplyDelete

Post a Comment