Cara Screenshot Untuk Kebanyakan Jenis Telefon Android


Assalamualaikum & Salam sejahtera semua,


Apa kaba? Sihat ke? Moga-moga semua sihat dan berada dalam rahmat Allah. InsyaAllah.. amin. Macam suatu ketika dulu, kalau nak ambik screenshot ni biasa phone tu mesti dah install dengan Android Developor tools. Dan tidak semua jenis telefon android ada function untuk screenshot. Tetapi, pada hari ini, kebanyakan jenis android, basically android 4.0 berkebolehan untuk mengambil screenshot dengan hanya menekan beberapa jenis button.



Hari ni Nadhie nak share something yang basic. Pada anda dekat luar sana yang mungkin tidak perasan atau tidak tahu lagi. Tidak perasan apa? Okay, maybe tak perasan atau tak tahu yang semua jenis phone android boleh ambik screenshot. Dan hampir semua menggunakan cara yang sama. *masa mula2 pakai fone android dulu, saye pun tataw yg fone saye tu boleh amik screenshot tau. sbb murah so, ingatkan function tu takda :p*




Maybe ada sesetengah tu *macam samsung* dia sediakan button or apps, or function tertentu untuk screenshot. Tapi , ada sesetengah tu memang tak ada langsung. So, ada lah nanti orang yang akan tercari-cari tak habis-habis dekat mana function untuk screenshot tu. *samelah dulu..T_T






Cara Screenshot Untuk Kebanyakan Jenis Telefon Android 




Okay, senang je sebenarnya. Macam ni caranya..


Just tekan "Power" button serentak dengan button "Volume Down". So, automatik korang akan print screen fone korang.


Okay, untuk Samsung Galaxy pula lain sikit, kena tekan "Home" button dan "power" button serentak sampailah fone korang screenshot.


Cara Screenshot Untuk Kebanyakan Jenis Telefon Android 


Dan macam biasa, gambar yang dah print screen tu akan automatik masuk dalam galeri fone korang, dalam folder screenshot. So, korang carilah kat situ ek. Macam tu jerr. Simple kan? :)


Okay, sekian sampai di sini sahaja entri pada kali ini. Moga info ini berguna dan bermanfaat buat semua. 


Sekian, thanks sudi baca =)


Comments

  1. Thank u share ahkak nadhie. Hihi !

    ReplyDelete
  2. @• Ain Cho'in • Same2 cik ain!hihi. Baru perasan byk typo. kekeke

    ReplyDelete
  3. buat screenshot ni bukan lah payah benor, tapi still saya terkial2 haha

    ReplyDelete
  4. yesss info yg bermanfaat. Dlu masa pakai android terkial beno nk SS... hehe =)

    ReplyDelete

Post a Comment